Dry needling is een therapie waarbij je met dunne naaldjes in verkrampte spieren prikt, waardoor de spier weer volledig kan aanspannen en ontspannen. Er wordt hierbij geen vloeistof in de spier gebracht. Tijdens de behandeling gaat men op zoek naar Triggerpoints. Triggerpoints zijn verhardingen in een spier, die naast lokale pijn ook vaak pijn kunnen uitstralen. Ze zijn er de oorzaak van dat spieren verkrampen. Hierdoor kan o.a. pijn, verminderde mobiliteit, verslechterde coördinatie en krachtverlies ontstaan.
Triggerpoints roepen ook vegetatieve reacties op, zoals zweten en angstreacties. Doordat de spiervezels in een triggerpoint zelfs in rust blijven samengetrokken ontstaat er een verdikking, waar de doorbloeding ook verslechtert. Hierdoor hopen afvalstoffen zich op en is de toevoer van voedingstoffen (o.a. zuurstof) ook verminderd. Door een zuurstoftekort in dit gebied kunnen de actine en myosine filamenten (eiwitten die voor het samentrekken zorgen) zich niet meer van elkaar losmaken. Ze kunnen niet meer goed langs elkaar glijden, wat voor een normale contractie en ontspanning zou zorgen. Ook kan de zenuwprikkel dan niet goed doorgeleid meer worden.
Door met een metalen naald te prikken activeer je de spier weer waardoor de stofwisseling, de contractie en de doorbloeding hersteld. De naald zorgt dus voor een ontlading, waardoor de spier weer volledig kan samentrekken en ontspannen.
Het verschil tussen acupunctuur en dry needling
Bij acupunctuur worden er vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die vrij lang blijven zitten en daarmee invloed hebben op de energiebanen in het lichaam, de meridianen. Bij dry needling worden doorgaans minder naalden gebruikt, waarmee kortdurend in een spier wordt geprikt. Dry needling behandeld de triggerpoints en dus niet de energiebanen.
Na de behandeling
Na de behandeling is het belangrijk om het paard dezelfde dag nog rust te geven. In de drie dagen die volgen kan men het paard wel onbelaste beweging geven, maar dan alleen stappen of draven. Dus geen galop, omdat tijdens de galop veel flexie-extensie beweging van de Lumbo-sacrale overgang plaatsvindt en het weefsel hierdoor geïrriteerd kan raken / niet kan herstellen. Liever niet longeren, maar het paard op rechte stukken laten bewegen. Pas na drie dagen mag het zadel weer op en kan de training weer rustig opgepakt worden. Na 2 weken kan er weer een vervolgbehandeling gepland worden mocht dit nodig zijn.